Het Medical Taping Concept concentreert zich op het juist toepassen van kinesiotaping . Deze tapemethode werd in de jaren zeventig ontwikkeld in Japan vanuit de gedachte dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bloed- en lymfecirculatie. Het niet goed functioneren van spieren kan dus een breed gamma aan klachten veroorzaken.

De werking van de tape is gericht op drukvermindering , doordat de microscopische structuur een liftende werking heeft op de opperhuid. Dit heeft ten eerste een positief effect op de onderhuidse bloed- en lymfecirculatie. Daarnaast worden ook gewrichten gestabiliseerd. Ten slotte heeft kinesiotaping een stimulerend effect op de spierfuncties.

Wanneer kinesiotaping?

De toepassingen zijn erg uitgebreid. Van het ondersteunen van de spieren (behandeling van blessures), het verwijderen van (lymf)oedeem en bloeduitstortingen, het verminderen van pijn tot het verbeteren van de functie van het gewricht.

De conservatieve sporttape geeft drukverhoging op het te behandelen lichaamsdeel met een gedeeltelijke of volledige immobilisatie van de fysiologische beweging tot gevolg. Kinesiotaping daarentegen, vermindert de druk op het te behandelen weefselgebied waardoor de fysiologische beweging vergemakkelijkt en ondersteund wordt.

Bijkomend voordeel van kinesiotaping is dat het 24 uur op 24 uur therapie geeft. Daarnaast kan de tape 3 dagen blijven zitten op de behandelen plaats. Zelfs bij het douchen blijft de tape ter plaatse zodat het systeem ook kan toegepast worden in de zwemsport en andere watersporten.

kinesiotaping