Propioceptieve zolen zijn dunne inlegzolen waarbij op bepaalde plaatsen (bij iedere patiënt verschillend) elementen van enkele millimeters dikte gelegd worden. Het geheel wordt verder afgewerkt met leer. Door deze werkwijze is confectievervaardiging niet mogelijk.
Een proprioceptieve zool moet niet gezien worden als steunzool . Een steunzool gaat namelijk de gewrichten ondersteunen op een passieve manier. Een proprioceptieve zool daarentegen, heeft een neurologische werking op de voetspieren en pezen en corrigeert dus op actieve manier.
Mechanische technieken
Als blijkt uit het onderzoek dat de reactie op proprioceptieve zolen niet optimaal is, kunnen we opteren voor mechanische zolen . Ook bij ligamentaire, ossale en reumatische klachten kan de mechanische vorm een oplossing bieden. Is het doel mobiliteitsbehoud (orthopedische of epidermische aandoening), dan heeft mechanisch de voorkeur.
Sportzolen
Sportzolen kunnen mooi gecombineerd worden met proprioceptieve technieken. Deze zolen zijn heel geschikt voor sporten als voetbal, schaatsen, skiën, lopen, zaalsporten enz. Belangrijk: koop een neutrale loopschoen zonder pronatieblok. Zo kunt u er perfect een op maat gemaakte sportzool in leggen.
Hoe draagt u de zolen
Draag de zool in de naakte schoen, dus zonder de ingebouwde steunen of voetbedden.
Om het therapeutische effect te verkrijgen, draagt u de zolen best de hele dag.
Bij intensieve sporters is een speciale sportzool nodig.
Schoenen met een hakverhoging van meer dan 4 cm zijn niet geschikt voor podoposturale therapie.