Myofasciale therapie

Myofasciale therapie legt de focus op het functioneren van de spieren. In de spieren ontwikkelen zich pijnpunten of triggerpoints. Bij myofasciale therapie die zich richt op het behandelen van pijn en spanning in de spieren en het bindweefsel (fascia) in het lichaam. Deze therapie helpt bij het verlichten van spierpijn, stijfheid en andere klachten die worden veroorzaakt door de triggerpoints in de spieren.

Het doel van de therapie is om de spieren te ontspannen en de mobiliteit te verbeteren. Het is een effectieve behandeling voor mensen met chronische pijnklachten of blessures.

Myofasciale therapie

Wat is myofasciale pijn?

Myofasciale pijn kan sterk variëren van zwaar pijn tot een zeurend, dof, tintelend of drukkend gevoel. De spierpijn en pijnlijke spiervliezen (fascia) kunnen zich plaatslijk bevinden maar hebben ook een uitstralingsgebied. Door middel van uitgebreid onderzoek en met de ondersteuning van podoposturale therapie zoeken we de triggerpoint van de pijnklachten.

Maar wat zijn triggerpoints nu? Deze kleine voelbare verhardingen in de spier bestaan uit kleine spiervezels die vastzitten en verkrampen. Een verzameling van deze contractieknopen vormen een triggerpoint. Vaak zijn triggerpoints erg gevoelig als er druk wordt uitgeoefend.

De opgebouwde spanning in de spier zorgt voor een verminderde doorbloeding en verzwakking van de spier. Andere spieren gaan de taak van de verzwakte spier overnemen waardoor overbelasting ontstaat.

De behandeling

Nadat we de klachten in kaart hebben gebracht gaan we de spieren die de pijn veroorzaken identificeren en behandelen. We maken de verkorte, stramme spieren los zodat er een betere doorbloeding ontstaat en de spierspanning en pijn vermindert.

Daarnaast kijken we naar de oorzaken van de overbelasting. Want met enkel myofasciale therapie zal het probleem snel terugkeren. Het is dus belangrijk om een totaal therapie toe te passen. Samen kijken we naar de factoren die aan de basis van het probleem liggen zoals bijvoorbeeld een slechte houding, voeding, infecties, ….

Anderzijds zorgen we ook voor ondersteuning door podoposturale therapie waarbij we mechanisch factoren proberen bij te sturen op lange termijn.

Myofasciale therapie