Podoposturale therapie

Podoposturale therapie is een therapeutische behandeling die zich richt op het corrigeren van houdingsproblemen en het verlichten van pijn door middel van inlegzolen. Deze therapie is ontwikkeld door de Franse fysiotherapeut René Bourdiol en is gebaseerd op het idee dat voetproblemen kunnen leiden tot houdingsafwijkingen en pijnklachten in andere delen van het lichaam.

De inlegzolen die gebruikt worden bij Bourdiol podoposturale therapie zijn speciaal ontworpen om de stand van de voeten te corrigeren en zo de lichaamshouding te verbeteren. Door het corrigeren van de voetstand en de lichaamshouding kunnen rugpijn, nekklachten, heupproblemen en spierspanningsverschillen verminderen.

Podoposturale therapie

Hoe gaan we te werk?

We beginnen de behandeling met een vraaggesprek (anamnese). Daarna inspecteren we de schoenen die je draagt. We doen ook een voetonderzoek, zowel staand als zittend. Tot slot maken we een scan van je voeten.

Daarna maken we jouw inlegzolen op maat . Na zes tot 8 weken volgt er een nacontrole. Het lichaam heeft deze tijd nodig om zich de veranderde houding eigen te maken.

Moderne 3D geprinte zolen

3D geprinte inlegzolen zijn duurzame lichtgewicht zolen die extra lang meegaan. De 3D-printtechniek zorgt ervoor dat jouw zolen een perfecte pasvorm hebben. Hierdoor ontstaat er een optimale correctie en drukverdeling onder je voet. De digitale gegevens van je voetscan kunnen nauwkeurig. Ook geeft de printer de mogelijkheid om gelaagdheid toe te voegen aan de zool. Op die manier ondersteunt de zool waar er een hogere materiaaldichtheid is en beweegt hij mee waar er de dichtheid minder is.

Daarnaast is dit ook een ecologische oplossing aangezien er minder afval geproduceerd wordt bij het maken van je zolen

3D-printer
Podoposturale therapie

Hoe haal ik het meeste uit mijn zolen

Als je de volgende adviezen opvolgt zal je een sneller en beter resultaat krijgen tijdens uw podoposturale therapie.

  • Draag schoenen met een vlakke ondergrond, dus geen ingebouwde steunen of voetbedden.
  • Hou een maximale hakhoogte van 4 cm aan.
  • Draag de therapeutische zolen altijd, ook tijdens het sporten.
  • Voor het sporten (wandelsport, lopen, voetbal, wielrennen, hockey….) zijn therapeutische sportzolen aan te raden.
  • Als je ook andere behandelingen volgt dan vragen we jou om ons hierover te informeren. Zo kunnen de behandelingen op elkaar afgestemd worden.