De relatie tussen de voeten en de lichaamshouding: daar draait het allemaal om.
Podoposturale therapie is een behandelingswijze om houdingsklachten te verhelpen. De therapie vertrekt van de voeten en werkt met inlegzolen of propioceptieve zolen. Deze zolen zorgen voor een reflexwerking die een houdingsverandering in het lichaam teweegbrengt. Zo kunnen chronische klachten als kniepijn, heuppijn, nekklachten of hoge & lage rugklachten verholpen worden.De zolen creëren een gelijkmatige belasting van het lichaam. De spierbalans in het lichaam wordt hersteld en functioneert terug in evenwicht.

Normale voet

De normale voet

Dit is de normale voet met de houding die daarbij hoort. Mensen met zo’n houding zijn meestal klachtenvrij, maar die houding is niet per se een vereiste: een beetje asymmetrie in uw houding is volkomen normaal.

Holvoet

De holvoet

Hiernaast ziet u de holvoet en de houding die daarbij hoort. Holvoeten kenmerken zich door klauwtenen, overgevoelige voetzolen en een verhoogde spierspanning. Lage rug-, nek- en voorvoetpijnen kunnen hieruit voortkomen. De klachten nemen toe bij rustsituaties (zoals staan, liggen en zitten) en nemen af bij bewegen.

Platvoet

De platvoet

De platvoet is een soepele voet met slappe spieren. Hier is de bijhorende naar achter hangende houding afgebeeld. Klachten aan de knie en lage rug, schedelhoofdpijn en vermoeidheidspijnen zijn vaak het gevolg. Meestal zijn doffe pijnen aanwezig.